Silikonowa wkładka usprawni gojenie ran cukrzyków

22 listopada 2018, 11:11

Na Purdue University powstaje wkładka, która może wspomóc gojenie wrzodów związanych ze stopą cukrzycową.



Tak się składa, że to RNA!

6 listopada 2008, 01:11

Od wielu lat wiadomo, że pojedynczy gen może, dzieki zjawisku tzw. alternatywnego splicingu, dawać kilka różnych produktów. Sporym zaskoczeniem może być jednak liczba genów podlegających temu procesowi. Naukowcy z MIT obliczyli, że jest ich aż 94%.


Selfie jak od mistrza fotografii

29 maja 2014, 12:38

W sierpniu podczas konferencji Siggraph badacze z MIT-u, Adobe Systems i University of Virginia zaprezentują algorytm, który zmieni selfie w artystyczne zdjęcia podobne do dzieł znanych fotografów.


Proekologiczny dżins: laser zastąpi wybielanie

12 grudnia 2018, 14:40

Modne postarzane dżinsy można uzyskać w bardziej ekologiczny sposób - nie za pomocą wybielania, ale obróbki laserem CO2.


Metal tylko zygzakiem

17 lutego 2009, 12:32

Uczeni z University of Illinois udowodnili, że struktura brzegów kawałka grafenu wpływa na jego właściwości. Naukowcy już od pewnego czasu podejrzewali, że orientacja atomów na brzegach siatki krystalicznej ma olbrzymie znaczenie, jednak nigdy tego nie udowodniono.


MRI i drukarka 3D ułatwią operacje kardiochirurgiczne

21 września 2015, 14:27

Naukowcy z MIT-u oraz Boston Children's Hospital stworzyli system, który wykonuje rezonans serca pacjenta, a następnie, w ciągu kilku godzin, tworzy za pomocą drukarki 3D realistyczny model organu, który ułatwia kardiochirurgom zaplanowanie operacji


By pozyskać ze szpinaku najwięcej luteiny, dobrze jest pić soki i koktajle

24 grudnia 2018, 10:30

Jak pozyskać najwięcej przeciwutleniacza luteiny ze szpinaku? Spożywać go w postaci soku bądź koktajlu.


Niemcy prezentują mniszki w wersji GMO

3 września 2009, 14:12

Naukowcy z Instytutu Fraunhofera stworzyli nową odmianę mniszka kok-sagiz (Taraxacum kok-saghyz), która może już niedługo zrewolucjonizować światowy rynek kauczuku naturalnego. Kluczem do sukcesu okazało się usunięcie z genomu rośliny zaledwie jednego genu.


Mąka z kawy - (jeszcze) zdrowszy sposób na kawę

8 stycznia 2016, 13:30

Mąka z palonych krócej i w niższej temperaturze, a następnie zmielonych w obecności ciekłego azotu ziaren kawy zawiera więcej kwasu chlorogenowego, przeciwutleniacza, któremu przypisuje się prozdrowotne właściwości kawy.


Bez bakterii nie będzie dobrej kawy...

4 lutego 2019, 12:45

Przy obróbce kawy na mokro (ang. wet processing) ważną rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. Wbrew obiegowej opinii, dłuższy czas fermentacji może oznaczać lepszy smak.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy